Informatii

Locul in care savoarea bucatariei traditionale romanesti se imbina
armonios cu rafinamentul bucatariei internationale.

grey-devider

Hanu Ancutei este situat pe E85 pe drumul Bucuresti – Suceava la 25 km de orasul Roman si la
30 km de manastirile Neamt.

Rezervari

Tel.: 0233 781 400
Fax.: 0233 781 400
E-mail: office@hanu-ancutei.ro

Persoana de Contact

Agafitei Lacramioara – Sef restaurant
Tel.: 0744 548 075
Chiriac Nusa: – Manager
Tel.: 0233 742 600

Certificat de clasificare

Despre Hanu Ancutei

Dupa unele documente pastrate, hanul ar data inca din secolul al XVIII-lea, cand se pare ca si-a deschis portile pentru negustorii aflati in trecere spre Roman, Suceava sau spre Iasi. Pe atunci, Hanu Ancutei se afla in marginea unui sat care s-a stramutat apoi pe mosia boierilor Catargi.

In orice, caz la 1819 vornicul Stefan Catargiu, proprietarul mosiei Tupilati, obtine hrisov pentru infiintarea de targuri si iarmaroace. Cum hanul se afla la o incrucisare de mari drumuri comerciale – drumul Siretului si drumul care lega Iasul de Piatra Neamt sau Targu Neamt prin Tupilati – se construieste un han nou, ce va servi si ca statie de posta.

Se pare că numele orasului a fost preluat de la numele voievodului Roman I Musat (1392-1394), considerat de unii cercetatori ca fiind intemeietorul acestuia, desi existau probe materiale care sa ateste existenta curtii de la Roman incă de pe vremea lui Petru I Musatinul.

Imaginea hanului este frumos surprinsa de catre Mihail Sadoveanu: “Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han, – era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pana colo, si niste porti ferecate cum n-am mai vazut de zilele mele. Pe langa adapost, hanul oferea oamenilor si prilej de petrecere. In cuprinsul lui puteai oplosi oameni, vite si carute si nici habar nu aveau din partea hotilor… Portile stateau deschise ca la Domnie. Si prin ele, in zilele de toamna, puteai vedea valea Moldovei cat batea ochiul si paclele muntilor pe paduri de brad pana la Ceahlau si Halauca. Iar dupa ce se cufunda soarele inspre taramul celalalt si toate ale departarii se stergeau si lunecau in tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatra, gurile negre ale usilor si ferestrelor zebrelite. Contenea cate un rastimp viersul lautarilor, si porneau povestile…”

Aceasta cladire a dainuit multa vreme pana cand, prin anul 1943, proprietarul a daramat-o, ramanand doar leaganul unor minunate povestiri sadoveniene. Cu zidurile in ruina, a vegheat intinderile pustii pana acum doua decenii si jumatate, cand a redevenit locul de popas atat de vestit odinioara, dar cu alte povestiri si alti eroi traitori în acele vremuri. Amenajat cu tot specificul unui interior de epoca, Hanu Ancutei se intipareste puternic in amintirea vizitatorilor sai, carora le ofera ospitalitate.

Asemenea pasarii Phoenix, Hanu Ancutei a renascut, pastrand parfumul de odinioara devenind, un spatiu al povestilor, unde oaspetii traiesc “la modul Canaanului, ospatand numai cu carne fripta si band vin, insa dupa o oranduiala care cere initiere”. Aici fiecare povesteste cu ulcica in mana, inca din timpul Ancutei celei de demult “de cand tin eu minte, inca de pe vremea Ancutei celei de demult, am luat obiceiul sa intemeiem sfaturi si sa ne indeletnicim cu vin din Tara-de-Jos. Gustand bautura buna, ascultam intamplari care au fost. Socot eu, ca nu se mai gaseste alt han ca acesta cat ai umbla drumurile pamantului. Asa ziduri ca de cetate, asa zabrele, asa pivnita – asa vin – in alt loc nu se poate” remarca unul din povestitorii lui Sadoveanu.

“Vinul este adus de Ancuta in cofaiel plin, cu ulcica mereu noua, inainte ca povestitorul sa isi inceapa istoria, toti vara ulcelele in cofaiel si lautarii canta. Din cand in cand Ancuta aduce de la foc pui fripti in tigla. Cand vine musteriul, Ancuta il intâmpina cu pui fripti in talger de lut si cu pita proaspata.”

Asemenea existenta tihnita la han s-a perpetuat de-a lungul anilor si se pastreaza cu mare sfintenie si astazi. In acelasi decor, dar o alta Ancuta intampina si astazi cu zambetul pe buze oaspetii veniti din toata lumea, cu paine si sare.

Fie sa ramana un loc vrajit de popas si desfatare sufeteasca pentru calatorii pamantului.

In vinoteca Hanului Ancutei se gasesc vinuri alese, numai din zonele Moldovei, specifice celor trei mari podgorii: Cotnari, Bucium si Panciu.

Feteasca Alba din 1972, Grasa de Cotnari din 1975, Aligote-ul din 1986 impreuna cu alte soiuri de vinuri vechi (Tamaioasa, Feteasca Neagra, Muscat Otonel, Riesling Italian, Merlot) constituie o gama variata de sortimente ce se gasesc in vinoteca hanului.

Placerea de a degusta un vin bun este doar unul din motivele ce te imbie sa poposesti la Hanu Ancutei.

Degustarile de vinuri se pot face individual sau in grupuri organizate.

Hanu Ancutei reprezintă locatia ideala pentru cei care doresc sa exploreze farmecul regiunii Neamt, o zonă plină de spiritualitate, istorie, traditie si frumuseti naturale.

Spiritualitate

Situata in partea central nordica a Moldovei, acest taram reprezinta sufletul spiritualitatii moldovenesti gazduind o pleada de manastiri si lăcașe de cult vestite în țară cât și în străinătate. Manastirea Neamt (cea mai veche si insemnata manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”), Manastirea Agapia, Manastirea Varatic, Manastirea Razboieni, Manastirea Sihastria sunt doar cele mai cunoscute din cele aproximativ 76 de manastiri si biserici din această regiune.

Cultura si Istorie

Tezaurul de valori culturale din regiunea Neamt este intregit de peste 30 de obiective laice si monumente istorice din această zona, cum ar fi: frumoasa si impunatoarea Cetatea Neamt, Cetatea Musatina din Roman, fermecatoarele case memoriale ale scriitorilor romani (Casa memoriala Ion Creanga, Muzeul Memorial Calistrat Hogas), comori ale etnografiei si arheologiei romanesti (Muzeul Neculai Popa, Muzeul Curtea Domneasca) si, bineinteles, pitoresti locuri de popas, pline de farmecul traditiei si artei populare, asa cum este si Hanu Ancutei.

Peisaje si natura

Atractivitatea turistica a regiunii este completata de un cadru natural de exceptie, in care se evidentiază maretia Muntilor Ceahlau, frumusetea Cascadei Duruitoarea, farmecul Codrilor de Argint – izvor de inspiratie pentru Mihai Eminescu, impunatoarele Cheile Bicazului si, bineinteles, impresionanta Rezervatie de Zimbri si fauna Carpatina “Dragos Voda”.

Vanatoare

Pentru pasionatii de vanatoare, Hanu Ancutei este punctul de plecare catre cele patru fonduri de vanatoare aflate in administrarea Directiei Silvice Piatra Neamt populate de ursi, cervide mari, mistreti, lupi, rasi si cocosi de munte, precum si alte specii cum ar fi jderi de stanca, caprior, vulpi, iepuri, pisica salbatica etc.

Pescuit

De asemenea, pentru impatimitii pescuitului, apele Tarcaului si Bistritei dar și cele aproximativ 10 lacuri amenajate pentru pescuit sportiv constituie locuri prielnice pentru a petrece momente placute.

Orasul Roman

Aflat in vecinatatea Hanului Ancutei, fiind poarta sudica a Regiunii Neamt, orasul Roman poseda o serie de atractii turistice intre care mai importante sunt: Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiintele Naturii, Catedrala Arhiepiscopala “Sf Parascheva”, Biserica Alba “Sfintii Voievozi”, Biserica Precista Mare, Biserica Armeneasca.

Olarit-Cucuteni

Cucuteni este o comuna din judetul Iasi situata la 54km de Hanu Ancutei,unde sapaturile efectuate intre 1885 si 1910 au scos la iveala vestigii neolitice datand din anii 5000-3000 i.Hr si care a dat numele celei mai importante culturi neo-eneolitice din sud-estul Europei.Tehnica neolitica de modelare manuala,pictare si ardere face ca vasele create sa fie unice.Marea varietate a originalelor ofera o diversitate de modele,de o rara frumusețe decorativa si bogație de semnificatii spirituale.

Preparate de casa:

Preparate savuroase realizate dupa retete romanesti sau internationale reinterpretate in stilul traditiei de la Hanu Ancutei. Colaboram numai cu furnizori de cea mai buna calitate, care ne asigura materia prima proaspata necesara prepararii bucatelor.

Conserve:

Produse conservate, specific romanesti, preparate dupa retete din batrani stiute, gatite chiar la Hanu Ancutei: zacusca, muraturi, preparate in otet si multe alte bunatati.

Dulceturi:

Din cotloanele copilariei Camarii Ancutei va oferim un sortiment bogat de dulceturi naturale, facute ca acasa si special create pentru a da farmec unui desert.

Formular de contact

Pentru mai multe informatii trimiteti-ne mesajul dumneavoastra si va vom raspunde in cel mai scurt timp.

Nume si Prenume

Email

Subiect

Alege Restaurant

Mesaj

Introdu acest cod: captcha