Povestea Hanului Ancuţei începe în secolul XVIII-lea, când în anul 1718, voievodul Ştefan Catargiu a obţinut dreptul de a înfiinţa iarmaroace şi târguri pe malul Moldovei, construind acest han pentru a servi drept staţie de poştă şi popas pentru negustorii ce călătoreau spre Suceava,Târgu-Neamt, Iaşi.
De-a lungul anilor, Hanul s-a năruit şi a fost reconstruit în 1967 după cel orginar. În prezent au fost păstrate pardoseala din piatră din han şi beciul cu bolta de la intrare .
Hanul a devenit cunoscut numai după ce a fost frecventat de Mihail Sadoveanu, constituind apoi subiectul romanului său.
“Ttrebuie să ştiţi şi dumneavoastră că hanul acela al Ancuţei nu era han ci cetate, avea nişte ziduri groase de ici până colo şi nişte porţi ferecate cum n-am vazut în zilele mele. În cuprinsul lui se putea oploşi oameni, vite şi căruţe şi nici habar n-aveam de partea hoţilor”, scria Sadoveanu despre Hanu Ancuței.

Cazare tradiţională la Hanu Ancuţei

Hanu Ancuţei din ţinutul Neamţului, situat pe drumul european E85 Bucureşti – Suceava – la 25 km de Roman şi 35 km de mănăstirile din Neamţ îşi aşteaptă călătorii în camere amenajate cu multă grijă, cu specific tradiţional: podea şi mobilier de lemn, elemente sculptate şi pictate manual, cearceafuri cu dantelă, perne brodate, covoare ţesute manual, obloane de lemn.
Ancuţa îşi răsfaţă oaspeţii cu preparate din bucătăria tradiţională moldovenească, cu produse locale, din fermă proprie.
Restaurantul cu decor rustic, parcă desprins din ilustraţiile poveştilor sadoveniene, asigură o capacitate de 500 de persoane: 150 parter, 150 etaj şi o terasă de 400 de locuri.
Iar dacă turiştii doresc să ducă şi acasă gustul Hanului Ancuţei, aceştia pot achiziţiona din “Cămara Ancuţei”: suveniruri, obiecte de artizanat şi meşteşug dar şi preparate amintind de gusturile de odinioară ca: dulceşturi, zacuscă, şerbet, mezeluri de casă, plăcinte proaspete, cozonaci şi turte etc.
“Datoria noastră este să susţinem tradiţia de 300 de ani. Ea este mândria noastră locală”, declară proprietarul hanului, doamna Nuşa Chiriac.