Concert de jazz, bosanova și world music într-un proiect muzical inedit semnat Ovidiu Lipan Țăndărică – Marius Preda, cu participarea extraordinară a artistei Anne Ducros (FR)

Vineri, 25 martie, începând cu orele 19.00, vă invităm la concertul POEM BALKANIC ce va avea loc la Hanu Ancuței. 

Proiect muzical de esență multiculturală, Poem Balkanic reunește un percuționist și un baterist de excepție, ce interpretează la diferite instrumente – țambal, vibrafon, acordeon, vioară, pian, nai, chitară – muzică cu accente arhaice, accesibilă unui public universal.

Formula de bază a proiectului este compusă din Ovidiu Lipan Țăndărică și Marius Preda, cărora li se alătură Anne Ducros, una dintre cele mai apreciate si premiate cântărețe de jazz din Franța, supranumită de critica de specialitate “the white Ella”.

Maniera de interpretare și improvizația creatoare a fiecărui act artistic în parte, fac din Poem Balkanic un spectacol muzical unic și irepetabil, proaspăt și inedit la fiecare reprezentație.

Pe Ovidiu Lipan și Marius Preda i-a adus împreună în acest proiect inedit, fascinația profundă pentru muzică. Unul dintre ei a învățat să meargă sprijinindu-se de instrumentele muzicale din casă, iar celălalt a primit cadou la vârsta de patru ani, un țambal, fiind vrăjit de sunetul lui. Aceste întâlniri foarte timpurii cu instrumentele muzicale aveau să le marcheze destinele, unul dintre ei devenind cel mai tânăr baterist al generației sale și cel mai important percuționist român, iar celălalt integrând pentru prima dată un sunet de țambal în componența unui proiect de muzică de jazz. Ambii sunt în egală măsură virtuozi și dăruiți cu un imens talent. Au străbătut lumea îmbogățindu-și stilul, rafinându-și percepțiile și interpretarea, perfectându-se continuu. Și-au dobândit statutul de cetățeni ai lumii, compun și cântă o formă universală de muzică: de la clasică la world jazz, de la bosanova la muzică tribut, într-o formă unică de intrepretare.

Aceasta este o întâlnire karmică ce se întâmplă o dată la 2000 de ani.

Este o întâlnire care ne-a suprins și pe noi, pentru că am văzut unul în celălalt reflexiile peste timp ale propriului eu. Noi am găsit unul în celălalt sufletul-pereche-muzical.” (Ovidiu Lipan Țăndărică)

OVIDIU LIPAN ȚĂNDĂRICĂ // baterie și percuție

Numele Ovidiu Lipan Țăndărică este legat de două dintre cele mai importante trupe rock românești: Roșu și Negru și Phoenix. În 2014, a creat, alături de Mircea Baniciu și Josef Kappl proiectul Pasărea Rock. În cei 50 de ani de activitate, a elaborat proiecte – pe lângă cele desfășurate alături de foștii colegi din Phoenix – cu Gheorghe Zamfir, Grigore Leşe, Marius Mihalache, Stelu Enache sau Rona Hartner, a fost decorat de către doi președinți ai României (Meritul Cultural în Grad de Cavaler, acordat în 2004 de către Președintele Iliescu, Meritul Cultural în Grad de Ofițer, în 2007 – Președintele Băsescu), iar în 2003 Ministerul Culturii și Cultelor i-a acordat Premiul de Excelență pentru întreaga activitate. În 2013, în cadrul Galei „Stele Românești” care i-a fost dedicată, Primăria Municipiului București i-a acordat diploma In Honoris pentru remarcabila contribuție adusă vieții cetății Bucureștilor. În 2014, a fost învestit cu tiltul de Ambasador Onorific al Turismului Românesc.

De-a lungul anilor, Ovidiu Lipan Țăndărică a elaborat proiecte – pe lângă cele desfășurate alături de foștii colegi din Phoenix – avându-i ca parteneri pe Rona Hartner, Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache sau Oana Pellea. Cu Fanfara Zece Prăjini cântă din 1999, iar Stelu Enache și Rona Hartner sunt colaboratorii săi principali.

MARIUS PREDA // țambal, vibrafon, acordeon, vioară, pian, nai, chitară

În urmă cu mulți ani, un tânăr român venea în Olanda să-și îndeplinească visul. A absolvit Magna Cum Laude la secția de Jazz a Conservatorului Regal din Haga, a concertat pe marile scene ale lumii, a avut colaborări prestigioase cu mari muzicieni, precum inegalabilul compozitor Vladimir Cosma, renumitul Arturo Sandoval (de zece ori câștigător al Premiilor Grammy), Gheorghe Zamfir, André Rieu, Flairck, Rosenberg Trio, Decebal Bădilă, Philip Catherine, Nolwen Leroy (participantă a concursului “Francezii au Talent”), Richard Sanderson (interpretul coloanei sonore a filmului “La Boum”), Anne Ducros (interpreta-simbol a jazz-ului franțuzesc), Didier Lockwood (violonist de excepție), John Patitucci, Andreas Oberg, Dave Kikoski, Leonid Ptashka, Lewis Nesh sau Nicolae Pîrvu.

ANNE DUCROS  www.anneducros.com

A studiat canto clasic la Conservatorul de Muzică din Boulogne – sur – Mer și, ulterior, muzică barocă. În 1989 își formează propriul quartet de jazz cu care câștigă premii la festivaluri naționale și internationale și lansează primul album din cele șapte ale carierei. In următorii 10 ani, a cântat în toată lumea fiind acompaniată de muzicieni precum Chick Corea, Jacky Terrasson sau Kenny Barron, Michel Petrucciani, Didier Lockwood, Michel Legrand, Ray Brown, Ted Curson, Jacky Terrasson, Eric Lelann, Stefano Di Batista. A susținut concerte în Franța, Austria, Germania, Italia, Elveția, Belgia, Portugalia, Finlanda, Cehia, dar și în America, Japonia, Moscova sau Dubai.

Participă la marile festivaluri de jazz de la Nisa, Montreaux, Barcelona, Ismir sau Montreal.

În 1992-1993, predă jazz vocal la școala de jazz ARPEJ din Paris, iar din 1994 este managerul Prelude – prima școală din Paris dedicată jazz-ului vocal.

În 2001, înaintea lansării albumului Purple Songs alături de Gordon Beck, Sal la Rocca, Bruno Castellucci și Didier Lockwood, Anne Ducros primește premiul Billie Holiday al Academiei franceze de Jazz.

Albumul său Piano, piano din 2006 conține standarde de jazz interpretate alături de celebri pianiști Chick Corea, Enrico Pieranunzi, René Urtreger și Benoît de Mesmay și marchează apogeul carierei artistice a cântăreței.

În 2010, după lansarea albumului Ella…my dear – un omagiu adus Ellei Fitzgerald, criticii au numit-o “the white Ella”.

Despre albumul Either Way (from Marilyn to Ella) lansat în 2013, Jack Goodstein de la publicația americană Seattle P.l. a spus: “este probabil cel mai bun album al unui vocalist de jazz pe care l-am ascultat în acest an și, cu siguranță, cel mai interesant”.

A primit numeroase premii și a fost nominalizată ca cea mai bună artistă la Globurile de Cristal din 2010. În 2013, a primit gradul de Cavaler al Ordinului Național de Merit al Ministerului Culturii din Franța.

Discografie: EITHER WAY, Naïve 2013 / ELLA…MY DEAR, Plus Loin Music 2010 / URBAN TRIBE, Dreyfus Jazz 2007 / PIANO, PIANO, Dreyfus Jazz 2005 / CLOSE YOUR EYES, Dreyfus Jazz 2003 / PURPLE SONGS, Dreyfus Jazz 2001 / DON’T YOU TAKE A CHANCE, JTB Prod.& Media 7  1989

Vă mulțumim și vă așteptăm la spectacol!

Meniu

– Pastramă de rață pe adive cu țelină și ulei de nuci;
– Platou Ancuța;
– Mușchi vită, ceafă porc, cârnăciori de casă,
frigărui de pasăre, cartofi țărănești, murături asortate;
– Colacei, turte;
– Desert asortat;
– Alivancă, găluște cu prune, cremă de zahăr ars;

Meniu de post

– Cherry cu avocado sau vinete;
– Tartină cu ciuperci și mugur de soia;
– Salată de crudități pe andive cu roșii seche;
– Brânză tofu pe rucola;
– Avelina de fasole cu ceapă;
– Zacuscă de ghebe;
– Tartină cu pastă de măsline;
– Anghinare marinată;

Gustare caldă
– Hribi sote cu mămăligă sau Șalău cu nucă și
salată verde și orez cu urzici;

– Desert asortat;
– Măr umplut, dovleac cu miere și nucă, gălușcă cu prune;

– Turte;

Pret: 100 Lei / persoana (include meniul)

Pentru confirmarea rezervărilor vă rugăm să faceți plata în contul de mai jos și să trimiteți confirmarea la adresa: [email protected]
SC TUROAG SA
CIF: RO2055843
Cod IBAN: RO95BUCU1911210715080RON
Banca: Alpha Bank Roman