Skip to content

Hanu Ancutei

Activitati turistice

Hanu Ancutei reprezintă locatia ideala pentru cei care doresc sa exploreze farmecul regiunii Neamt, o zonă plină de spiritualitate, istorie, traditie si frumuseti naturale.

Spiritualitate

Situata in partea central nordica a Moldovei, acest taram reprezinta sufletul spiritualitatii moldovenesti gazduind o pleada de manastiri si lăcașe de cult vestite în țară cât și în străinătate. Manastirea Neamt (cea mai veche si insemnata manastire din Moldova, fiind denumita si “Ierusalimul Ortodoxiei Romane”), Manastirea Agapia, Manastirea Varatic, Manastirea Razboieni, Manastirea Sihastria sunt doar cele mai cunoscute din cele aproximativ 76 de manastiri si biserici din această regiune.

Cultura si Istorie

Tezaurul de valori culturale din regiunea Neamt este intregit de peste 30 de obiective laice si monumente istorice din această zona, cum ar fi: frumoasa si impunatoarea Cetatea Neamt, Cetatea Musatina din Roman, fermecatoarele case memoriale ale scriitorilor romani (Casa memoriala Ion Creanga, Muzeul Memorial Calistrat Hogas), comori ale etnografiei si arheologiei romanesti (Muzeul Neculai Popa, Muzeul Curtea Domneasca) si bineinteles, pitoresti locuri de popas, pline de farmecul traditiei si artei populare, asa cum este si Hanu Ancutei.

Peisaje si natura

Atractivitatea turistica a regiunii este completata de un cadru natural de exceptie, in care se evidentiază maretia Muntilor Ceahlau, frumusetea Cascadei Duruitoarea, farmecul Codrilor de Argint – izvor de inspiratie pentru Mihai Eminescu, impunatoarele Cheile Bicazului si bineinteles, impresionanta Rezervatie de Zimbri si fauna Carpatina “Dragos Voda”.

Vanatoare

Pentru pasionatii de vanatoare, Hanu Ancutei este punctul de plecare catre cele patru fonduri de vanatoare aflate in administrarea Directiei Silvice Piatra Neamt populate de ursi, cervide mari, mistreti, lupi, rasi si cocosi de munte, precum si alte specii cum ar fi jderi de stanca, caprior, vulpi, iepuri, pisica salbatica etc.

Pescuit

De asemenea, pentru impatimitii pescuitului, apele Tarcaului si Bistritei dar și cele aproximativ 10 lacuri amenajate pentru pescuit sportiv constituie locuri prielnice pentru a petrece momente placute.

Orasul Roman

Aflat in vecinatatea Hanului Ancutei, fiind poarta sudica a Regiunii Neamt, orasul Roman poseda o serie de atractii turistice intre care mai importante sunt: Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul de Stiintele Naturii, Catedrala Arhiepiscopala “Sf Parascheva”, Biserica Alba “Sfintii Voievozi”, Biserica Precista Mare, Biserica Armeneasca.

Olarit-Cucuteni

Cucuteni este o comuna din judetul Iasi situata la 54km de Hanu Ancutei, unde sapaturile efectuate intre 1885 si 1910 au scos la iveala vestigii neolitice datand din anii 5000-3000 i.Hr si care a dat numele celei mai importante culturi neo-eneolitice din sud-estul Europei. Tehnica neolitica de modelare manuala, pictare si ardere face ca vasele create sa fie unice. Marea varietate a originalelor ofera o diversitate de modele, de o rara frumusețe decorativa si bogație de semnificatii spirituale.

Un loc de poveste

Hanu Ancutei

Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancutei nu era han – era cetate.